Ignác Pospíšil

Stovky lidí demonstrovaly v Praze proti Barnevernu

16. 01. 2016 22:13:11
Asi pět set lidí se navzdory nepříznivému počasí sešlo dnes odpoledne před norskou ambasádou v Praze, aby protestovali proti loupení dětí a rozbíjení rodin Barnevernem, ...

... které tato norská organizace „na ochranu dětí“ provozuje v čím dál větším měřítku. Demonstrace pokračovala po sérii proslovů pochodem přes Karlův most k sídlu Norských fondů, kde byla po několika dalších proslovech ukončena. Akce byla součástí řetězu protestů napříč světem, jen tento den se proti Barnevernu demonstrovalo ještě v Aradu, Madridu, Moskvě, Rize, Suceavě a Vídni...

Pochod od ambasády k fondům (foto: Gabriela Sládková)

Pochod od ambasády k fondům (foto: Gabriela Sládková)

Vedle u nás zatím bohužel nepříliš známých českých i norských aktivistů (za všechny budiž jmenována organizátorka akce Jordanka Jirásková) bojujících proti zločinům Barnevernu, vystoupily před demonstranty i známé osobnosti, kterým není nezměrné zlo páchané na rodičích i dětech norskou sociálkou lhostejné. Především šlo o politiky, kteří se těmto kauzám dlouhodobě věnují – europoslance Petra Macha (Svobodní) a Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) a poslankyni Jitku Chalánkovou (TOP 09). Dále vystoupily též bývalá poslankyně Táňa Fischerová a známá ekonomka a podnikatelka Markéta Šichtařová.

V davu demonstrantů jsem zahlédl i další známé postavy – mimo jiné MUDr. Romana Jocha a poslance Marka Černocha (Úsvit) – tady si nejsem jistý, jestli ten náhodou neměl vystoupení před sídlem norských fondů – dav byl docela velký a já byl v tu chvíli trošku dál, takže z mého místa bylo špatně slyšet a nebylo vidět. Mezi přítomnými bylo i pár mých známých – hrstka lidovců a mladých křesťanských demokratů (upřímně, čekal bych jich trochu víc), jakož i pár katolíků – taky jich ale mohlo být více. Na druhé straně, počasí nebylo opravdu nic moc. O to více si zaslouží dík ti, co i přes to přišli.

Řečníci vzpomínali řadu nekalých praktik Barnevernu (Evropský soud pro lidská práva již čtyřikrát zhodnotil jeho jednání jako závažně porušující lidská práva – aniž by to vedlo k jakékoliv změně), připomínaly nejznámější a nejkřiklavější případy jeho zvůle (děti Michalákovi, Bodnariovi, devítiměsíční těžce nemocné děvčátko odebrané z česko-norské rodiny před několika dny...) a tvrdě kritizovali ministryni Marksovou, která postiženým českým rodinám spíše škodí a chce norský systém coby vzorový a pokrokový zavést i u nás, a požadovali její odstoupení. Rovněž se vyslovili pro odmítnutí peněz z norských fondů.

Petr Mach oznámil, že připravil návrh mezinárodní smlouvy s Norskem, která by řešila situaci, kdy bude české dítě odebráno Barnevernem, a zajišťovala předání odebraných českých dětí do péče České republiky (a obráceně norských dětí odebraných v ČR do péče Norského království). Uvidíme, co něj řekne ministr zahraničí, kterému jej hodlá poslat.

Kritice neušla ani norská vláda, jejíž ministři neobhajitelné praktiky Barnevernu tolerují a hájí, ani česká vláda, která nedělá pro oběti Barnevernu z řad svých občanů prakticky nic. Souhlasím s řečníky, že napsat „naštvaný dopis“ a následně „velmi rozzlobený dopis“ je trochu málo od vlády, co by mohla u dětí Michalákových využít institut diplomatické ochrany – kdyby ovšem chtěla.

Několikrát zaznělo, že demonstrace není zaměřena proti Norům, že to jsou fajn lidé, ale proti Barnevernu. Myslím, že to je trochu diskutabilní. Samozřejmě, demonstrace je proti Barnevernu a jeho zločinům, ovšem Barnevern byl stvořen Norskem a Nory, Norskem a Nory je provozován a tolerován, včetně svých zločinných praktik, takže i když někteří z jeho odpůrců mohou vidět Nory spíše jako oklamané oběti zrůdného systému, přece jen je nelze zcela oddělit od jejich díla a zásluh o ně.

Nu, věřím, že zájem o řádění Barnevernu neochabne a že se jednou tuto nestvůrnou a zločineckou organizaci podaří umravnit. Čím dříve, tím lépe...

Vyšlo a může být diskutováno i na stránkách časopisu Duše a hvězdy.

Autor: Ignác Pospíšil | karma: 27.54 | přečteno: 340 ×
Poslední články autora