Mýtus výprasku

Přání bývá občas otcem myšlenky, ale je velmi nebezpečné, když se mu poddáváme a lžeme si do vlastní kapsy...

Je úžasné, jak se zde rychle objevil a rozšířil mýtus o „výprasku“, který ve volbách ve spolkové zemi Meklenbursko – Přední Pomořansko utrpěla Angela Merkel. Ve skutečnosti totiž k žádnému výprasku nedošlo…

Jistě – jde o domovský stát kancléřky Merkelové a posun CDU z druhého na třetí místo, byť je to o prsa, vyhlíží poněkud trapně. Jenže při střízlivém zhodnocení situace rychle zjistíme, že ztráty Merkelové nejsou nikterak výrazné. Meklenbursko-Přední Pomořansko není žádnou zaslíbenou zemí CDU, naopak – je baštou levice, v níž CDU  v 21. století volby nikdy nevyhrála (naposledy tam byla vítězem v roce 1994, od té doby nepřetržitě vítězí SPD).

CDU sice bývala druhá a teď je těsně třetí, ale AfD nesebrala hlasy CDU, brala hlasy plošně + protestní hlasy těch, co k volbám téměř nechodí. A přestože AfD sebrala nějaké hlasy CDU a SPD, coby společným tvůrcům současné zločinné a sebevražedné imigrantské politiky, kterou v Německu i celé EU tyto strany prosazují, volby v Meklenbursku – Předním Pomořansku opět vyhrála SPD. Koalice SPD-CDU stále drží pohodlnou většinu jak v tomto státě, tak i v průzkumech v celém Německu.

Ano, Angela Merkel a její CDU nějaké hlasy ztrácí. Stejně jako SPD. A ultravítači ze strany zelených, pokud se potvrdí předběžné výsledky, dokonce ztratili tolik, že vypadli ze zemského parlamentu úplně, což je nepochybně obrovské plus všude, kde k tomu dojde. Nicméně ač ničitelka Německa a Evropy ztrácí, ztrácí ve skutečnosti zoufale a absurdně málo, což říká o inteligenci průměrného německého voliče opravdu pramálo dobrého. Že AfD, s níž se nikdo o ničem bavit nebude, sesbírala 21 % odevzdaných hlasů, na celé věci nic nezmění.

Skutečnou zkouškou CDU a Angely Merkelové budou volby v Berlíně, vypsané na 18. září. Ani tam ale prognózy nevypadají nikterak dobře a přesvědčivě. Tam sice CDU-SPD svoji absolutní většinu sice nejspíše ztratí, nicméně vzhledem k silné pozici ultravítačských zelených (pokud zelení kritizují politiku Merkelové, tak z pozice, že je pro migranty ještě málo vstřícná) budou mít strany prosazující extrémní proimigrační politiku stále pohodlnou většinu.

Takže podtrženo a sečteno, jásání nad pádem Merkelové je pořád poněkud předčasné…

Vyšlo a může být diskutováno i na stránkách časopisu Duše a hvězdy.

Autor: Ignác Pospíšil | pondělí 5.9.2016 7:48 | karma článku: 18,88 | přečteno: 651x
  • Další články autora

Ignác Pospíšil

Pád papeže showmana?

28.8.2018 v 12:14 | Karma: 40,30

Ignác Pospíšil

Proč Alfie Evans musí zemřít

25.4.2018 v 21:32 | Karma: 30,80

Ignác Pospíšil

Lidovecké vystřízlivění

20.7.2017 v 7:10 | Karma: 25,30

Ignác Pospíšil

Lidovecká kouřová clona

25.10.2016 v 20:51 | Karma: 39,98