Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AH

hyzik

29. 9. 2009 10:46
Tak nevím...

0 0
možnosti
MS

Michal007

29. 9. 2009 9:58
Srovnání

V technice se používá pojem "přijatelné riziko", a technologie se budují a upravují tak, aby mu vyhovovaly. V EU je hodnota přijatelného rizika 1 úmrtí "civilisty" za 100 000 let provozu na technologickou jednotku.

Lze považovat styk s kondomem u HIV pozitivního za činnost s přijatelným rizikem?

0 0
možnosti
IPIP

Ignác Pospíšil

29. 9. 2009 10:11
Re: Srovnání

:-) Opravdu taková definice existuje? (Styk s kondomem by se do ní nevešel, ani kdybyste ty léta vydělil tisícem).

0 0
možnosti
Č

Česnekačka

29. 9. 2009 9:27
Novum

je pro mě Vaše informace, že ani kondom neochrání před AIDS. Mohl by jste, prosím, uvést i jiný vědecký podklad této teorie než jen Radio Vatikán? Určitě se dcer večer zeptám, protože podobné přednášky absolvují, alespoň na ZŠ 1 - 2x ročně. Nejsem si zcela jistá, ale názor, že kondom před AIDS ochrání i stálé partnery,  nemocných AIDS, je velmi rozšířený. Pokud to tak není, opravdu by bylo vhodné, aby se k tomu vyjádřil i dborník.

      Co se Afriky týče - asi to bude stát hodně životů, ale myslím, že černoši se dopídí k rezistenci tohoto viru dříve, než začnou používat kondomy nebo začnou být ohleduplní  jeden k druhému....

 

0 0
možnosti
IPIP

Ignác Pospíšil

29. 9. 2009 9:38
Re: Novum

Tak Radio Vatikán je pouze překladatel článku, kteří sepsali přední experti pro boj s AIDS. A už jen samotná logická úvaha - pokud je kondom coby antikoncepční prostředek úspěšný tak v 85-95 % na roční používání (tento údaj dostanete patrně v libovolném článku o účinnosti antikoncepce), těžko bude účinnější v boji proti AIDS. Nehodlám zde vypisovat jednotlivé studie, snad postačí odkaz na stránky Světové zdravotnické organizace:

http://www.who.int/hiv/topics/condoms/en/

Tam se píše "A large body of scientific evidence shows that male latex condoms have

an 80% or greater protective effect against the sexual transmission of

HIV and other STIs"

0 0
možnosti
JD

pedr64

29. 9. 2009 8:34
jaksi Vám unikla jedna podstatná záležitost

a to ta, že virus může vesele šířit i ten, u koho AIDS ještě nepropuklo a to může trvat i několik let. Tvrdíte, že nemocný AIDS by něměl s nikým provozovat sex. S tím by se dalo jaksi souhlasit. Ale on o tom, že je nemocný, nemusí vědět. Proč by měl být sexuálně zdrženlivý, když mu "nic není"? Zapomínáte, že se pohybujete na území Afriky, kde uroveň zdravotnictví a vzdělanosti je někde jinde, než v Evropě nebo Americe. Tedy, kondom asi není samospasitelný, ale nějaká metoda lepší, než žádná. Apelovat na zdrženlivost v prostředí, kde se praktikuje ženská obřízka a žena má menší hodnotu než pár ovcí je pošetilé

0 0
možnosti
IPIP

Ignác Pospíšil

29. 9. 2009 8:42
Re: jaksi Vám unikla jedna podstatná záležitost

Pošetilé to není a jak jste si mohl všimnout, v mém článku je ten aspekt také zmíněn: "Zároveň to znamená, že nezodpovědné sexuální chování zůstává

nezodpovědným, i když se při něm používá kondom. Představy typu:

"Použiji-li kondom, jsem už tímto zodpovědný a nikoho neohrožuji" jsou

strašnou lží, naprosto nerealistickým zbožným přáním. Ale jak všichni

víme, zbožná přání mají tuhý kořínek - i když jsou sebehloupější."

0 0
možnosti
MS

Michal007

29. 9. 2009 8:19
Uvedená spolehlivost 80-90%

se vztahuje na rok soužití s pozitivním partnerem. Pro období pěti let ochrana klesá na 30-60%, pro deset let 11-35%.

0 0
možnosti
IPIP

Ignác Pospíšil

29. 9. 2009 8:29
Re: Uvedená spolehlivost 80-90%

?? Můj údaj se týká snížení pravděpodobnosti onemocnění při jednom styku s kondomem. Nevylučuji ale, že máte pravdu taky, i když by mne zajímalo, jak by se takové číslo získalo (musela by přitom být použita i nějaká standartizovaná frekvence styků).

0 0
možnosti
XX

xaeris

29. 9. 2009 7:25
Nic než žvanivý mnich

Užvaněný mnich Halík si dělá z taláru soukromý žebřík k osobní slávě a  popularitě.I kdyby nic jiného, fotografie, na které si "moudře" mne plnovous s pozadím Pražského HRADU  (!!!) je vypovídající o tom , že je nic než slušnost postrádající narcis.

0 0
možnosti
IPIP

Ignác Pospíšil

29. 9. 2009 7:30
Re: Nic než žvanivý mnich

Ať si je klidně i narcis, ale ať nepovídá kraviny... :-(

0 0
možnosti
MB

MychalB

29. 9. 2009 7:22
Buď jste naivní nebo z lidí děláte blbce

Protože premisa, že afričané nebudou mít sex kvůli strachu z nákazy virem HIV pokud se jim zakáží kondomy je chybná. Některé to možná odradí, ale praxe ukazuje, že se tam šoupe vesele dál :-P

0 0
možnosti
IPIP

Ignác Pospíšil

29. 9. 2009 7:29
Re: Buď jste naivní nebo z lidí děláte blbce

Jak kde - v zemích, kde mají kampaně na základě triády ABC (abstinence, věrnost, kondom) či především prosazují věrnost, dochází postupně k viditelnému zlepšení. Tedy premisa chybná není. Chybná je filisofie, která předpokládá, že člověk se chová jako neinteligentní zvíře, neschopen ovládat své pudy. Ať už je to Afričan nebo běloch. Při diskusi s jednou zastánkyní iniciativy Kondomy pro papeže dotyčná mohla dostat infarkt z toho, že bych odpíral nemocným AIDS sexuální život. Podle ní má takový nemocný právo spát (se svým zákoným partnerem či kýmkoliv jiným), jen musí použít kondom. No, nemá takové právo. Ale na diskusi s ní je vidět, že hlavní problém u AIDS je, jako téměř vždy, v lidské nezodpovědnosti a sobectví. Odmítám věřit, že člověk nemůže být zodpovědný, ohleduplný a slušný. To prostě není pravda.

0 0
možnosti
MF

falm

29. 9. 2009 6:22
Člověk nemusí být génius ani věřící

aby se dobral správného závěru: radeji tech budete podporovat 80-90% riziko, ze se lidi nakazi AIDS. A TO JE TO JEDINE SPRAVNE  CIRKEVNI !

Jeslti nekdo moralne MUZE za sireni ADIS tak je to prave cirkev v cele s jezuitou Benedkitem XVI., ktery ani nenasel silu prihlasit se k myslenkam Jana Pavla I. a II.!!

0 0
možnosti
IPIP

Ignác Pospíšil

29. 9. 2009 6:40
Re: Člověk nemusí být génius ani věřící

Nějak Vám nerozumím: Benedikt XVI. se k Janu Pavlu II. hlásí a ve všech podstatných věcech jeho věrným následovníkem. A pokud Vám vadí, že si nevybral jméno Jan Pavel III., tak to je trochu dětinský přístup, nemyslíte? A mimochodem, není to jezuita. Zbytek Vašeho výkřiku je zbytečné komentovat - odpověď je v článku, račte si ji tam nalézt...

0 0
možnosti
MN

micnad

29. 9. 2009 6:18
Taky nemám rád kondomy.

Prostě to tím není ono, že jo?:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 262
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1599x
Katolík, novinář a komentátor. Vydavatel a šéfredaktor časopisu Duše a hvězdy.