Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Sir Humphrey Appleby

5. 1. 2010 19:11
kdyz tak ctu....

ten clanek i nasledne reakce v diskusich, dekuji bohu, ze mam to stesti zit v nejvice ateisticke zemi sveta ;-D   

 

btw: to ze pan Halik dle autora ani nemuze otevrene rici svuj nazor (navic velice rozumny)  krasne vypovida o tom, jaka je cirkev organizace - tam opravdu nejde o viru, dusi, ci boha, ale jen o penize a o moc.

0 0
možnosti

Jay6

4. 10. 2009 20:39
Katolická církev-nositelka pokroku?

Každý ví,že církve a obzvláště ta katolická nejsou zrovna známy svým moderním myšlením.Katolická církev nám v názorech na civilizaci ustrnula někde na konci 19.století.Není schopna,ale ani ochotna vnímat moderní společnost a rychlé změny,které se v ní udály v průběhu 20.století.Je to zábavné i z toho důvodu,že tu katolíci prosazují učení jakéhosi Ježíše Krista,který byl ve své době pokládán za radikála a téměř revolucionáře.V průběhu staletí se z učení tohoto radikála stala dogmatická cesta k politické moci a tvrdé diktatuře.Z církevních představitelů se stali farizejové,kteří přibíjeli obrazně na kříže další Ježíše.Diskuse nad účinností kondomů je stejně užitečná jako automat na kondomy ve Vatikánu.Afričtí dogmatičtí katolíci se stejně nevyhnou osudu všech laureátů Darwinovy ceny.Tedy podle hesla,že nejhloupější vyhynou jako první je čeká pomalé umírání na AIDS.Jen je mi líto těch dětí,kterých se narodí desítky miliónů už nakažených virem HIV.Čeká je pomalá a bolestivá smrt!  

0 0
možnosti

Vikina

4. 10. 2009 23:25
Re: Katolická církev-nositelka pokroku?

Inu, jsou jistá pravidla a hodnoty, které platí pořád, ne staletí či tisíciletí, ale prostě furt. Přece je nezměníme jen proto, že to je nemoderní či strnulé. Konec konců, dějiny evropské civilizace jen dokazují, kam to vede, když se praporečníci pokroku dostanou ke slovu a začnou praktikovat ty svý pokrokový teorie. Když osvícenství přišlo se svou teorií Rozumu, který zařídí spravedlivý řád, kdo by byl tušil, že z toho vznikne jakobínský teror. A Marx by se asi nesmírně divil, co z jeho učení dokázali udělat bolševici.

0 0
možnosti

JagaJaguska

4. 10. 2009 14:33
Skandalon

Je mi vazne lito, ze profesor Halik - nejslysitelnejsi katolicky hlas v Cechach - rekne verejne, pred medii, veci odporujici uceni cirkve. Jeho celkove liberalni smerovani je jedna vec, ale to neznamena, ze ma pravo zverejnovat sve soukrome nazory jdouci proti cirkvi v oblastech, k nimz je stanovisko cirkve jednoznacne.

"on i řada dalších moudrých teologů nemají problém souhlasit s tím, že člověk nemocný AIDS může použít kondom jakožto menší zlo"  No to jiste! Pokud je to pravda, tim hur a "moudri teologove" by nad sebou meli vice premyslet a ne podobna stanoviska hrde prezentovat.

Jako knez a jako teolog, jako vyznamny predstavitel cirkve by Halik (ani nikdo jiny v podobnem postaveni) nemel budit pohorseni podobnymi vyroky! A prave o ! pohorseni !a o nic jineho se jedna!

0 0
možnosti

senf

4. 10. 2009 9:09
Kondomy nereguluji chovani, ale zabranuji prenosu HIV

Prvnim odstavec v clanku http://www.rozkosbezrizika.cz/01_htm/212_AFRIKA_ZIMBABWE_1.htm mluvi za vse.

Ani kondomy nezreguluji chovani vetsiny africke populace. Avsak jejich uziti muze snizit riziko prenosu HIV az o 80-90%.

Africkym muzum kondomy nedodavaji sebevedomi ani pocit bezpeci, spise je to obtezuje. A dokud se cernoprdelnikum nepodari presvedcit africany k sexualni zdrzenlivosti, jsou kondomy to mozna nejlepsi, co muzeme nabidnout k ochrane zbytku populace.

0 0
možnosti

admiral666

4. 10. 2009 15:37
Re: Kondomy nereguluji chovani, ale zabranuji prenosu HIV

Cim mene africkych muzu zemre na AIDS, tim vice se jich preplavi na Maltu, Kanary a Sicilii a tim vice nam jich Lisabonska smlouva prideli jako kvotu.

0 0
možnosti

dok12345

3. 10. 2009 22:18
gratuluji ke zviditelneni...................

cim se TH tak prohresil, ze si ho pan zvolil do titulku? asi ze se jeho jmeno lepe gugli... a

kdyz je pan Pospisil u tech "naprostych korun": "jestliže oba ví, že

manžel je nemocný, nemají spolu spát vůbec, a pokud toto manžel

nerespektuje, stejně asi nebude z těch, co na manželku berou ohled a

kondom použijí" R^

0 0
možnosti

Ignác Pospíšil

8. 10. 2009 17:20
Re: gratuluji ke zviditelneni...................

Co třeba prostě proto, protože reaguji na jeho výroky? :-)

0 0
možnosti

Forrrest

30. 9. 2009 23:02
Opět mimo. Ale překvapuje to snad ještě někoho?

Pár statistik o vlivu kondomů na přenos HIV: http://www.advocatesforyouth.org/index.php?option=com_content&task=view&id=416&Itemid=336 (v podstatě vyvracují vše, o čem jsi psal)

Aby byl kondom větším zlem než přínosem, musel by se počet partnerů zvýšit zhruba 7KRÁT! Pěkná kravina, co?;-D Tedy, 7x... pokud počítáme s tou 85% efektivitou... a AUTOMATICKY s 15 % přenosem HIV (což je mimochodem nesmysl). Ovšem ten výzkum uvedený výše... těmto v podstatě z prstu vycucaným počtům zasadil tvrdou ránu. Jakož i statistiky v zemích, kde fungují katoličtí vrahouni - v tom odkazu je studie, která dokazuje, jak to opravdu je: vliv jejich kázání o sex. zdrženlivosti vs vliv nošení kondomů... na přenos HIV.

Pokud by opravdu existovalo peklo, těšte se, katolíci!

0 0
možnosti

Ignác Pospíšil

1. 10. 2009 4:42
Re: Opět mimo. Ale překvapuje to snad ještě někoho?

Já tedy žádnou tvrdou ránu nevidím, pouze Vaši naivitu a neporozumění danému problému.

Zaprvé to, co odkazujete není žádný výzkum a ni studie, ale propagační brožurka organizace pro plánování rodičovství. To už rovnou můžete odkázat na reklamu výrobce kondomů. :-)

Vaše počty jsou absurdní, neboť zapomínáte, že základem, ze kterého se začíná, je zdrženlivost a sex pouze se stálým partnerem. V takovém svazku je riziko nula. Opatrní lidé, kteří chápou, že jim kondom nemůže zajistit bezpečí totiž žádné rizikové styky nepodstupují.

I kdybychom stanovili riziko jako 0,01 % (ale ono přes injekční jehly se dnes už nenarkoman nenakazí ani v Africe), bude to něco úplně jiného , než ten, kdo se v domění, že kondom je dokonalej, rizikově chovat bude. Tam bude ta 5-15 % šance - která se udává za rok, nikoliv na jeden styk (to by byl pochopitelně nesmysl).

Kolikanásobně se zvýšila možnost nákazy si laskavě spoštěte sám.

0 0
možnosti

Zorrrrrro

30. 9. 2009 13:15
Kdo chce Halíka bít, hůl si najde

Pane Pospíšile, nevím, co vám Tomáš Halík udělal, že se do něho takhle navážíte. Máte pravdu, že otázka AIDS v rozvoj. zemích a kondomů je složitější - skutečně se zdá, že kondomy jako celonárodní strategie fungují pouze v zemích, kde většina nákaz pochází z prostituce (Thajsko, Kambodža, atd), zatímco v afrických zemích to jako strategie nefunguje (problémem je spíše neúcta k ženám a sexuální násilí). Ale od takových strategických úvah je třeba odhlédnout, pokud jde o jednotlivé osudy, jednotlivé lidi - zde naopak má smysl za určitých podmínek kondom užívat. A to i z hlediska morální teologie. Je smutné, že na základě vaší fatální neznalosti katolické morální teologie podpásově útočíte na prof. Halíka, který (podobně jako vat. mluvčí Lombardi)pouze  pouze připomněl, že hodnocení morálnosti určitého konání nezávisí pouze na tom, o jaké jednání jde, ale i na okolnostech a motivaci/intenci.

0 0
možnosti

Ignác Pospíšil

30. 9. 2009 13:25
Re: Kdo chce Halíka bít, hůl si najde

Lituji, ale nemohu s Vámi souhlasit. Neútočím na pana Halíka nijak podpásově a rozhodně si nemyslím, že bych toi byl v tomto případě já, kdo zde selhal, pokud tedy jde o morální teologii. Antikoncepce je podle učení katolické církve špatná ze své podstaty, nikoliv situačně.

0 0
možnosti

Albert.Pes

29. 9. 2009 12:05
Mno,

nic proti ničemu, ale spíš se mi zdá, že než aby byl platný Váš argument o nespolehlivosti kondomů, tak jsou africké kondomové akce zbytečné proto, protože tamní domorodci jsou naprosto bez řádu a nejsou ani schopni kondom účinně použít. Zkrátka na to kašlou.

0 0
možnosti

Ignác Pospíšil

29. 9. 2009 12:54
Re: Mno,

Myslím, že je zásadně podceňujete...

0 0
možnosti

Albert.Pes

29. 9. 2009 12:03
Mno,

0 0
možnosti

hyzik

29. 9. 2009 10:51
Tak nevím...

píšete o robotech, či o lidech? Teorie jsou hezká věc, ale mám pocit z vašeho článku, že lidský kontakt a sex je dobrý jen když chci zplodit dítě, jinak je to něco nepředstavitelného a sex před svadbou, to snad již vůbec. Je hezké se společně pomodlit, ale je i řada hezčích věcí na které by měli mít právo i ti méně zdrženliví a pokud jim kondom může pomoci, tak jím to přeji. Hezký den    

0 0
možnosti

Ignác Pospíšil

29. 9. 2009 11:00
Re: Tak nevím...

Rozhodně si nemyslím, že "lidský kontakt a sex je dobrý jen když chci zplodit dítě" a nemyslí si to ani církev. Taky to nikde nepíšu. Ale rozhodně věřím, stejně jako církev, že sex patří jedině do manželství a že člověk musí být připraven na to, že z něj může vzejít dítě. A také věřím, že zásada "sex patří jen do manželství" může mít i jiné důvody, než čistě věroučné. Jeden z nich je popsán zde v článku.

0 0
možnosti
  • Počet článků 262
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1599x
Katolík, novinář a komentátor. Vydavatel a šéfredaktor časopisu Duše a hvězdy.