Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
L

lesicatko

27. 10. 2009 14:46
To je zase nezmysel

"...Je Všemohoucí, Vševědoucí a Všudypřítomný a objímá svět, v němž život smrtí nekončí ..."

ak je vševedúci, vie presne čo sa kedy stane aj do budúcnosti , kde je tam priestor pre slobodnú ľudskú voľu ? Veď už by okamžite vedel, kto zatratený , potom žijeme zbytočne, o každom je už dopredu rozhodnuté a nie je šanca to zmeniť - sme plne determinovaní, teda bez akéhokoľvek hriechu  či zásluhy. Vševedúcnosť je logicky nezlučiteĺná zo slobodnou vôĺou - akonáhle by sme mali totižto možnosť čo len jeden krok urobiť slobodne, už nie je Boh vševedúci, lebo o tomto kroku by nevedel.

Ak by vedel, neurobili by sme ho slobodne, pretože už dopredu bol daný výsledok.

.

Vystúpiť z tohto sa dá len popretím logických kategórii,ale to by autor potom mohol celý článok rovno zmazať. 

0 0
možnosti
MK

sarumánek

27. 10. 2009 15:15
Re: To je zase nezmysel

Ani logiku této úvahy nechápu. Že někdo ví, jak dopadne něco, co dělám, přece neznamená, že nejsem svobodný, když to dělám. Nesvobodný bych byl pouze v případě, že by mi to znemožnil. Což je přesně to, po čem volají všichni, kdo mluví o tom, jak je ten "neexistující Bůh" krutý, když nám neznemožní páchat zlo.

0 0
možnosti
G

gh_12

27. 10. 2009 14:42
A nebo taky néé.

0 0
možnosti
J

jirkaknop

27. 10. 2009 14:42
A když je takovým nestranným pozorovatelem

který do ničeho nezasahuje, proč vůbec stvořil člověka? To měl být nějaký experiment? Aby se pobavil? Můžete to omílat jak chcete, ale pokud by Bůh byl, nemohl by svoje svědomí zatížit nahlížením na vraždy, násilí, lumpárny..Copak si lze vážit toho, kdo nepodá pomocnou ruku? Kdo nepomůže, ač by mohl? Říkali to i nacisté ve svých procesech - oni nemohli nic dělat, jen se dívali..

0 0
možnosti
MK

sarumánek

27. 10. 2009 14:53
Re: A když je takovým nestranným pozorovatelem

Vypadá to, že nemáte rád lidskou svobodu. Jinak si ten elementární nedostaatek logiky ve vašich úvahách nedokážu vysvětlit.

0 0
možnosti
MK

sarumánek

27. 10. 2009 14:38
proč tak složitě?

Pokud prohlásil Rychetský výše uvedené, má v tomto směru myšlení na úrovni žáka základní školy. Stačí používat základní logiku. Existuje na světě zlo? Ano. Byl by svět světem, kdyby v něm zlo neexistovalo? Ne, nebyl. Byl by to takzvaný ráj, ve kterém již žádné zlo (údajně) není - tedy pokud ráj existuje. Rychetský a spol se tedy ve své argumentaci dostávají do absurní situace - říkají, že jelikož svět není rájem, tak Bůh není, přičemž v existenci ráje ani nevěří.

0 0
možnosti
K

kion1111

27. 10. 2009 14:32
Karma

SmekámR^

0 0
možnosti
  • Počet článků 262
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1599x
Katolík, novinář a komentátor. Vydavatel a šéfredaktor časopisu Duše a hvězdy.