Diskuse

Potrat a zákon

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KB

ladyevil_cz

7. 7. 2010 10:30
Těžko lze v jedno...

...nazvat...morálku a zákon;-);-D

0 0
možnosti
IB

isabell

7. 7. 2010 10:15
hmm

Když pominu neuvěřitelně fanatický tón článku, zajímal by mne váš pohled na odpor Vatikánu vůči antikoncepci, právě s přihlédnutím k vašemu názoru na potraty. Jinými slovy- papež jako hlava církve NUTÍ všechny lidi, potažmo ženy a to NEJEN věřící, aby se před nechtěným těhotenstvím nijak nechránili a tedy aby každý počatý plod byl také porozen. Vychází mi z toho, že je to vlasně neuvěřitelný sadista ;-€ Nejen že by lidé neměli tím pádem vůbec provozovat sex, pokud z něj vzešlé dítě nechtějí vychovat, ale také nutí lidem bludy, že i těžce postižené děti, nebo nakažené HIV se budou mít v přelidněné společnosti dobře. Já se tedy rozhodně nechci dožít doby, kdy by takové nuceně donosené děti umírali bez pomoci na ulicích jako toulaví psi, což se už nyní děje ve spoustě rozvojových zemích, ale např. i v Číně s jejich politikou jednoho dítěte už nyní nacházejí jen tak u silnic mrtvá děvčátka....

0 0
možnosti
A

Astartoth

7. 7. 2010 10:32
Re: hmm

Mne papez k nicemu nenuti. K tobe snad prisel nekdy do pokojicku, kdyz ses chystala k koitu a on, nebo nejaky kardinal a nutil vas sundat kondom? 8-o

0 0
možnosti
MF

falm

7. 7. 2010 9:54
I ty náš milej demagodu

Jiným kážeš vodu a sám piješ víno. Známe to! Asi jako ti kněží, co drží celibát hlavně s ministranty. ;-D

0 0
možnosti
M(AA

Mumrli (cynik a asociál)

7. 7. 2010 9:50
Ach jo

Jeste ze je tenhle stat z vetsiny ateisticky, kdyz vidim vykriky panbickaru co se roji posledni dobou (nemravne oblekani, boj proti potratum), rikam si ze v krestanske spolecnosti bych vazne zit nechtel. Autorovi bych doporucil zkusit Polsko, tam by mohl byt spokojen.

Nevim proc, ale styl viry prezentovany autorem mi hodne pripomina dnesni islam.

Pochopte ze z pozice viry proste nemate patent na moralku pro lidi kteri tuto viru nesdili.

0 0
možnosti
AT

Antek

7. 7. 2010 9:47
Potrat

Interrupce-přerušení,jak matoucí název.Tady se nic nepřeruší,ale likviduje,počatá lidská bytost se již nikdy nenarodí.Slova přerušení se používá proto,aby se zakryl pravý stav věcí.Tam,kde toto slovo neobstojí,nahradí se rychle pojmem-umělá úprava menstruace.Připomíná mi to,jak před lety ztratilo korejské letadlo směr a dostalo se nad tehdejší SSSR.Kdo si myslí,že bylo sestřeleno,ten se mýlí.údajně mu byl pouze přerušen let.Argumentovat že plod do xxx dnů není plodem,je slabý.Co vznikne z lidského embrya?Pavouk,koza,nebo snad meloun???

0 0
možnosti
V

vzdyt_to_rikam

7. 7. 2010 9:48
Re: Potrat

No, na to bych řekla, že smrt se konstatuje smrtí mozkovou, tak třeba i život by se dal konstatovat zahájením činnosti mozku nebo srdce. A ta začíná kolem 10.týdne těhotenství, do té doby je to shluk buněk.

0 0
možnosti
V

vzdyt_to_rikam

7. 7. 2010 9:44
každý za sebe

Nutno říct, že ve 21.století už člověk nemusí otěhotnět, pokud nechce. Nemluvím o obětech znásilnění apod. Pokud někdo žije ve spořádaném vztahu a nechce děti, mít je nemusí. Pokud se někdo chová nezodpovědně, nebere antikoncepci, otěhotní z náhodného styku a pak jde na potrat, zaslouží opovržení. Nicméně nějak vnitřně cítím, že to je každého osobní věc. Já jsem prodělala spontánní potrat a bylo to pro mě strašné, protože dítě bylo chtěné. Teď jsem těhotná znovu, za 2 měsíce se mi narodí dítě. Nikdo mi nezaručí, že bude zdravé. A narovinu říkám, že jsme byli rozhodnutí, že jestli nám lékaři řeknou, že je tam genetická vada, možná bychom do ukončení těhotenství šli. Protože prostě nemáme sílu na to, starat se o postižené dítě. Klidně mě ukamenujte. Je to celosvětový problém a vždycky kolem toho budou hádky, ale nakonec je to na té ženě - když to dítě nechce, dovede si od toho pomoct. A jde jen o to, jestli jí k tomu dáme cestu legální nebo nelegální.

0 0
možnosti
V

vzdyt_to_rikam

7. 7. 2010 9:47
Re: každý za sebe

Muž je samozřejmě otcem dítěte, ale finální starost o dítě je na ženě. Muž, které své dítě chce, by určitě našel cestu, jak svou ženu přemluvit, aby si dítě nechali. Ženy jdoucí na potrat tak činí ze zoufalství, protože se o dítě nemohou samy postarat  - otcové je opustili, vykašlali se. Tak neopovrhujte ženami, ale také muži. A vůbec svobodní chlapi nebo ti, co nemají děti, by do téhle diskuse neměli mluvit vůbec - netuší, o čem mluví.

0 0
možnosti
S

slibotechna

7. 7. 2010 9:41
A co až přijdou potratové pilulky

vědci už je připravují a brzy se určite objeví na trhu! To pak si konečne o potratu rozhodne žena a ne nekdo jiný!

0 0
možnosti
VNP

veš na pleši

7. 7. 2010 10:56
Re: A co až přijdou potratové pilulky

Vždyť už dávno jsou! Akorát v téhle republice jsou na indexu.

0 0
možnosti
OK

iacobau

7. 7. 2010 9:35
Extrémní názorový proud

Na této zemi je mnoho zla a trochu mi vadí, že potrat je touto skupinou lidí představován jako to nejhorší zlo. Já, ač křesťan, nepovažuji potrat za vraždu, neboť vraždou nazývám zabití žijícího člověka, ne zárodku člověka. I tak je pro mne potrat zavrženíhodným činem, tím horším, čím je nenarozené dítě starší. Přesto jsem proti zákazu potratů ve společnosti, která by to z velké většiny nepochopila. Spíš apeluji na svědomí každého a úlohu křesťanů vidím zejména v tomto apelu, "vysvětlovací" kampani a čitelných, nikoli fanatických postojích (ostatně v evangeliích je psáno "jděte a hlásejte", nikoli "jděte a donucujte").

Obávám se, že velká část národa sice ví, že křesťané jsou proti potratům, ale jejich pohnutky již známé příliš nejsou, navíc tu často splývá postoj proti antikoncepci s protipotratovým.

Jsou jistě jiná přikázání desatera, která by měla být dodržována a jejichž hypotetické uzákonění by k ničemu dobrému nevedlo, neb většina by s tím nesouhlasila a nechápala by je.

0 0
možnosti
PK

Ccecil

7. 7. 2010 9:31
Kdyby to bylo tak jednoduché

Ale není. Často je to Sofiina volba. Mnohem lepší by snad bylo vymezit jednotlivé varianty případů a vymezit se vůdči nim se zdůvodněním.

Jiná situace nastane, je li budoucí člověk uzmrcen z "kosmetických" důvodů a jiná zase, jde-li o výsledek brutálního znásilnění, či o závažnou genetickou poruchu plodu. Neodlišujete-li tyto stavy, je to morální chybná premisa.

0 0
možnosti
JV

jafava

7. 7. 2010 9:10
Zajímavé, proti legálním potratům brojí především muži

a neplodné staré panny. Myslíte, autore, že nelegální andělíčkářství, prováděné pletací jehlicí v nesterilních podmínkách, pitím odvaru z chvojky klášterní a jinými podobnými, život ženy ohrožujícími, praktikami, jsou lepším řešením nechtěného těhotenství? Žena, která jde do nemocnice na legální potrat, to jistě zvážila a nenašla jiné východisko. 

Jistě i Vy, autore, znáte případy, kdy ploditel, který sliboval věčnou lásku a společný život, najednou nemá čas, nebere telefon a nakonec pošle poštou peníze na potrat.

A pokud jde o patologicky nezodpovědné ženy, je snad lepší včasný legální potrat, než nacházet novorozence pohozené v křoví nebo popelnici.

Je velké štěsní, že náš stát se ve věci legálních potratů chová rozumně a způsobem, který odpovídá stavu naší společnosti na počátku 21. století.

Umělé přerušení těhotenství je součástí historie lidského rodu, jen způsob provedení se liší generaci od generace, kulturu od kultury, stejně tak jako pokrytecké tmářství některých jedinců.

0 0
možnosti
PJ

Hellmoon

7. 7. 2010 9:15
Re: Zajímavé, proti legálním potratům brojí především muži

R^ Jo taky mě to nějak zarazilo když chlap kecá do potratů. Ignác asi rád omezuje ostatní.

0 0
možnosti
  • Počet článků 262
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1599x
Katolík, novinář a komentátor. Vydavatel a šéfredaktor časopisu Duše a hvězdy.