Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J40a55n 81R51á33ž

26. 4. 2015 13:13

Dienstbier to posuzuje podle sebe. Svými názory je cizincem v ČR i v USA, protože nerozumí občanům ani jednoho státu, byť je občanem obou. Nevím, jestli mu nevzali v USA volební právo, neb tím,že je českým senátorem porušuje, coby občan USA slib věrnosti vlajce a Ústavě a proto je tak horlivým zastáncem toho, aby i ne-občan měl u nás volební právo v rozporu s logikou i právem.

0 0
možnosti
JM

Ať cizinci klidně volí, tedy pokud platí daně. A mělo by se to vztahovat i na tuzemce, protože mi přijde nesmyslné, aby o penězích rozhodoval ten, který dostává, a ne ten který dává.

0 2
možnosti
Foto

Cizinec je jen a pouze host. I když tu má trvalý pobyt, pokud neusiluje o občanství, pak zůstává (možná dlouhodobým a usedlým, leč každopádně) stále jen hostem. Hosté nemají co volit. Volební právo je výsadou občana a toto spojení občanství a volebního práva je věc, na které stojí existence a smysl státu.

2 0
možnosti
VS

Nejde o žádné lidumilství, ale o to importovat si voliče. Prakticky technika využitá v některých západních státech jak exploitovat demokracii.

1 0
možnosti
Foto

Podle Dienstbiera je nutné dát přistěhovalcům (nejen z Afriky) možnost hlasovat - zejména na úrovni komunální - o tom, zda se současně tam někde 500 let stojící křesťanský chrám na účet státu zboří a místo něj se postaví mešita...

1 0
možnosti
Foto

Pokud má někdo povolen dlouhodobý pobyt v ČR měl by mít právo v komunálních volbách volit bez ohledu na občanství.

V komunální politice se nerozhoduje o zákonech a řízení ani státu ani kraje, ale pouze o řízení té dotyčné obce v rámci platných zákonů.

Z hlediska logiky je pro komunální volby kvalifikací trvalý pobyt v obci, ne občanství ČR.

2 6
možnosti
JV

V civilizovanych zemich to tak je

2 1
možnosti
ZH

No, já jsem někdy před deseti dostal taky najednou pozvánku k volbám na radnici do Wiesmooru. Bylo mi to divné, tak jsem se tam jednou stavil, jestli jako mají moje papíry v cajku, protože jednou už ze mě udělali i čečence. A paní na radnici mi vysvětlila, že když mám trvalí pobyt v obci, platím obci daně, tak mám taky právo rozhodovat, kdo s těma daněma bude zacházet.

Jedná se o aktivní i pasivní právo a můžu volit, nebo se nechat zvolit i do Štrasburku, jen si musím vybrat, jestli budu volit ve Wiesmooru, nebo v Pardubicích. Jak jsem si vygoogloval, je v EU spousta zemí, které na komunální úrovni dávají volební právo i cizincům ze třetích zemí. Většinou po delším legálním pobytu, například některé švýcarské kantony.  Na německé Wiky je momentální situace s volebním právem dobře popsaná, včetně argumentů pro a proti. http://de.wikipedia.org/wiki/Ausl%C3%A4nderstimm-_und_-wahlrecht

Podle mne je to věc k diskusi, jelikož se jedná o komunální volby, je cizinec členem oné komuny. Platí daně a je plně podřízen státní moci stejně jako každý jiny obyvatel obce. Otázkou tedy je, jestli je volební právo na komunální úrovni nějakou odměnou za úspěšnou integraci, nebo má být součástí integračního procesu. :-)

1 0
možnosti
JT

Cizinci z EU u nas volebni pravo teda nemaji. Manzelka je Slovenka, trvaly pobyt tu ma uz asi 20 let a volit nemuze.

0 1
možnosti
Foto

Tak to se mýlíte. V obecních volbách volit může.

6 0
možnosti
JH

J34a19n 97H83l56e90d85í44k

25. 4. 2015 23:53

která partaj voleb prá prosadí--- obdrží od darovaných hlasy, Dienstbier větří lepší post

5 0
možnosti
JN

nj ke schválení je potřeba 101 poslanců minimálně. Pokud by neměl v rukou průzkum že proto zvedne aspon půlka z nich ruku, nikdy by to nenavrhoval. Jen se zeptám proč furt volíte ty same už 70 let a nikam to nevede? Všichni co jsou ted ve vládě bych dokázal propojit šikovnou názornou pavučinou událostí/úplatky. Proč to nevidí společnost ? Lidé, vy všichni zabednění?

0 1
možnosti
Foto

Ano proto je potřeba volit něco takového jako Úsvit, který nedokázal vydržet ani 2 roky po volbách ;-D

0 2
možnosti

A proč by zrovna cizinci z EU u nás měli mít volební právo? Nechcete to třeba rozšířit tak, že žádné volební právo, aktivní ani pasivní, u nás nebudou mít ani Slováci? A to včetně ministra financí?

2 0
možnosti
  • Počet článků 262
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1599x
Katolík, novinář a komentátor. Vydavatel a šéfredaktor časopisu Duše a hvězdy.