Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J42a81n 58R58á36ž

8. 5. 2015 16:15

Vase vývody mají trhlinu. Resp. dvě.

1) Britské volby naopak ukázaly velkou výhodu většinového systému. Konzervativci sestaví vládu a při tvorbě vládního programu se nemusí ohlížet na názory nějakých pidistran, které jen kecají a odpovědnost nenesou. Cameron ponese plnou odpovědnost za výsledky vlády a nebude se moci vymlouvat na koaličního partnera, jak se neustále na sebe vymlouvají Babiš a Sobotka, do čehož sekundují jako vždy destruktivně lidovci. To by v poměrném systému nedosáhl a musel by sestavit koaliční vládu buď se Skoty nebo socialisty, což by nefungovalo.

2) UKIP má sice jednoho, možná jen dva poslance, ale dle umístění jejich kandidátů v jednotlivých volebních obvodech je třetí stranou v Anglii a Walesu, i v Severním Irsku. A to Cameron ví a tak bude dělat politiku tak, aby si Farageho voliče moc proti sobě nepopudil. Takže , například, si nedovolí nesplnit slib o referendu k EU.

Vítězství Camerona je dobrá zpráva pro Evropu, protože hrozba referenda v GB donutí bruselské nýmandy k zásadním reformám EU a znamená konec snu socialistů o dokončení federalizace EU a je signálem zejména pro Německo.

4 1
možnosti
Foto

Ad 1) Tohle odůvodnění je mi dobře známé. Bohužel pokud nejste skalním voličem Camerona (či Labour Party, která samozřejmě doufá, že jednou Camerona vystřídá a bude požívat těchže výhod, co teď čekají jeho), tak na tom neuvidíte nic pozitivního ani výhodného. 

Většinový systém či x-procentní deathline slouží k tomu, aby mohla pohodlně vládnout menšina, aby byl ve volbách marginalizován maximální počet voličů, aby se pevněji ukotvoval systém dvou stran a znesnadňovala stranická obměna. Nic z toho není zájmem voličů, nic z toho neprospívá demokracii...

2 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS